Med disse 9 tips kan du skabe et fast fundament, som gør samlingen meningsfuld og nemmere for børnene at indgå i. Samling er et fast stykke inventar i danske daginstitutioner, og er noget, som de fleste pædagoger på den ene eller anden måde støder på. Bliv klædt bedre på med disse tips, her kommer de:
1. Forberedelse: Find de ting frem, som du skal bruge. Bogen med historien i, sangteksterne, rekvisitter til bordfortælling eller små lege. Læs også gerne historien igennem, hvis det er længe siden du har læst den.
2. Hvor?: Find ud af hvor I skal holde samling. Og om I skal sidde på små puder eller på et stort tæppe? Eller noget helt tredje…
3. De voksnes roller: Fordel hvem af jer der står for samling, og hvem der står for at være “på” børnene og holde ro under historiefortællingen. Nogle børn trives bedst med at sidde sammen med en voksen til samling, det er også en god idé at aftale på forhånd om der er nogle at være særligt opmærksomme på.
4. Læg en ugentlig plan: Jeg vil foreslå, at du planlægger samlingen i én uge af gangen med samme historie og sange. På den måde får børnene rig mulighed for at blive bekendt med samlingens indhold.
5. Fred samlingen: Se om I kan undgå telefonopkald, afleveringer, tissepauser og voksne, som lige skal noget mens der er samling. Kommuniker ud, at I holder samling på det og det tidspunkt, og at I gerne vil have ro til det.
6. Tidspunkt: Find et bestemt tidspunkt, hvor I holder samling, og hold samling på det tidspunkt hver dag.
7. Øvelse gør mester: Hvis du skal til at starte en “samlings-kultur”, så kommer der til at være en tilvænningsperiode, hvor børnene vil synes det er svært at være til samling. Hold ud, øv jer, bliv mestre.
8. Samlingens længde: Nogle historier er lange, andre er meget korte. Det er godt, når børn bliver præsenteret for begge dele. Hvis du starter ud med nogle kortere historier, så får børnene mulighed for at øve sig i at sidde i og høre historier. Når strukturen omkring samling er på plads, kan samlingens varighed blive skruet op.
9. Brug samling som afsæt for aktiviteter: Prøv at inddrage samlingens indhold i børnenes hverdag. Jo flere måder du kan skabe forbindelse mellem samlingen og andre pædagogiske aktiviteter, jo mere vil børnene få øje på begge dele.
Videre læsning om samling
Hvis du vil lære mere om samling, så skal du tilmelde dig mit kursus: Rundkreds-kursus, hvor du vil komme endnu mere i dybden med bl.a. nogle af de punkter, som jeg har fortalt om her.
Pingback:Sådan kan samling skabe gode deltagelsesmuligheder
Pingback:Rundkreds-kursus 2.0 - MortenRandrupDyrborg.dk