Samlingens formål – er du enig?

Jeg mener, at samlingens formålet er at skabe et fællesskab i børnegruppen. Både i form af en fælles oplevelse, hvor børnene er sammen om historie og sange; men også ved at give dem en form for fælles referenceramme.

Med fælles referenceramme mener jeg, at samling kan indeholde noget, som kan udfoldes til andre lege eller aktiviteter. Ved at børnene har kendskab til det ‘noget’ fra samling/rundkreds har de en forståelse af hvad det er. ‘Noget’ kan være alt fra riddere, pirater, eventyr, høst-traditioner, Lille Madsens Hus eller et helt tredje tema/emne.

En god struktur for samlingen, kan bidrage til at skabe gode deltagelsesmuligheder i børnefællesskaberne. Strukturen virker som en ramme for samlingen, og giver børnene gode muligheder for at være opmærksomme på dét, som samlingen handler om. 

Samlingen kan nemlig noget helt særligt, den kan bruges til at rette børnenes opmærksomhed imod et emne eller tema. Indholdet i samlingen kan på den måde fungere som et fælles tredje for børnene.
Det er et rigtig godt greb, især hvis vi voksne har noget spændende i tankerne for børnene.

Det pædagogiske potentiale for samlingen kan foldes endnu mere ud, hvis der også bliver faciliterede lege og pædagogiske aktiviteter som knytter sig til indholdet i samlingen. Når børnene kan genkende dele af det, som de er blevet præsenteret for i samlingen, giver det dem gode forudsætninger for at deltage.

Det er min erfaring, at når man arbejder på denne måde, giver det børnene rigtig gode deltagelsesmuligheder. Derudover så peger aktiviteterne også tilbage på samlingen, og det kan også gøre børnene mere interesseret i samlingen. Bonus!

Er du interesseret i at lære mere om samling og lære rundkreds-strukturen, som kan skabe gode deltagelsesmuligheder i børnefællesskaberne? Så skal du tilmelde dig mit kursus om rundkreds. Her lærer du også at bruge samlingen som et pædagogisk redskab til at skabe fokus på et emne, lege og aktiviteter.  Du vil også blive hjulpet på vej med, hvordan du kan implementere denne pædagogik hos dig.

Og nej, det har intet med en kult at gøre, på trods af det lidt kult-agtige billede i overskriften… 🙂

Sådan deltager du på rundkreds-kurset; følg disse 3 skridt:

VIGTIG VIGTIG, selve Live delen af kurset er overstået! Men hvis du stadig ønsker at deltage, kan du se kurset således:

1. Send 179,- kr med MobilePay til 26332511
2. Anmod om at blive medlem af denne facebookgruppe: Kursus om rundkreds efterår ’22
3. Åben Facebookgruppen se kurset – optagelsen af kurset er der. Du kan også hente mit inspirationsmateriale og se powerpointet på Facebook gruppen.

Forskellen på rundkreds og samling

Jeg arbejder i en børnehave i Brede, hvor vi har rundkreds hver morgen klokken 9:00. Det er en samling, som har en historie som omdrejningspunkt og med sange, som knytter sig til historien. Den adskiller sig bl.a. fra en klassisk børnehavesamling ved at være ret voksenstyrede. Det som jeg tænker på, når jeg siger en ‘klassisk’ børnehavesamling, er en samling hvor der er samtaler om vejret, hvad dag det er, måske er der også en lille leg, såsom Kims-leg eller lignende.

I en klassisk samling er der fokus på at bringe børnenes erfaringer i spil, mens formålet med rundkreds er at skabe en fælles referenceramme for børnene gennem en historie eller et tema.

Der hvor jeg arbejdede før, havde vi ikke så stor fokus på samling. Og vi brugte i hvert fald ikke samme struktur hver dag. Det var tit sådan, at samling var noget, som lige skulle smækkes sammen mens børnene sad og ventede. Hvilke sange skulle synges? Hvor skulle vi sidde? Hvad skal vi tale om? Osv. Det resulterede i, at der var uro iblandt børnene, eller at børnene ikke sang med… Det var egentlig ikke fordi, de ikke havde lyst, de vidste simpelthen ikke, hvad de skulle gøre, for at være med. Jeg oplever, at når man følger den samme struktur for samlingen/rundkreds hver dag, så har børnene flere ressourcer tilovers for at følge med i hvad rundkredsen handler om.

Det er denne struktur, og den bagvedliggende pædagogik, som du vil lære om på dette kursus.

Med venlig hilsen
Morten Randrup Dyrborg /// MortenRandrupDyrborg.dk

Vil du hellere læse 9 tips til en bedre samling, som du kan bruge allerede i dag? Så klik her 🙂

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min velkomstmail med min tjekliste over fem lege, som børnene vil elske dig for at sætte i gang.

* indicates required

Samlingens formål?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *