Jeg har skrevet om, og arbejdet rigtigt meget med, temaer som et pædagogisk greb. Og nogle temaer er sådan lidt “nååh ja, tjaa, fedt nok“, men det her er sådan lidt mere “Åh læææh, åh lææh!“. Brug for en oversættelse? Så bliv hængende og læs om hvordan du kan bruge fodbold- og EM-feberen som brændstof og inspiration til det pædagogiske arbejde. Og nej, du skal ikke nødvendigvis have sådan en hat med to øller og sugerør på.

Inden vi kommer for godt i gang, så vil jeg bare lige sige at jeg ikke ved en skid om fodbold. Så alt det her, som nu følger, må tilskrives min kære kollega, Albert, som er meget mere fodbold-agtig end jeg nogensinde bliver. Både hvad angår at spille fodbold og følge med i Premier League m.m. Yes, og NU kommer vi i gang med det, som du kan blive inspireret af.

Rundkreds / samling som udgangspunkt.

Tankegangen er at i rundkredsen/samlingen bliver børnene præsenteret for emnet, som her er fodbold, og så bliver der i ugens løb lavet aktiviteter og lege, som også handler om fodbold og Danmark til EM. Det kulminerer i slutningen af ugen, typisk om fredagen, med en slags festdag eller temadag. Her står hele børnehaven i temaets tegn. I dette tilfælde er der selvfølgelig tale om en fodbold-fest. Vi beder forældrene om at give børnene fodbold/Danmarks-tøj på, og så er det fedt at se, når alle børnene kommer og er klar på en god dag i fodboldtrøjer. Og en helt klar indikation på at det er noget, som man er fælles om.

Sangene til en samling omkring fodbold er der ret mange at vælge af. Dem som vi brugte var Re-Sepp-Ten (Vi er Røde, vi er hvide) og et par vers af Der er et yndigt land. Så er man ligesom i fodboldstemning.

I forhold til historier om fodbold, så kender jeg ikke andre end den, som Albert har lavet til selve fodboldugen, nemlig historien om John Faxe til EM 1992, som jeg har fået lov at poste allersidst i dette indlæg. I korte træk handler den om John Faxe, som har lidt svært ved at score mål. Men gennem øvelse, behovesudsættelse og alsidig personlig udvikling lykkedes det ham at score vigtige mål.

Aktiviteter omkring fodbold

I løbet af ugen er der forskellige aktiviteter. Jeg synes det er fedt at lave noget, som kan blive hængt op og ligesom vise at vi arbejder med noget særligt. Til Royal Run hængte vi bannere og startnumre op på opslagstavlen. Til fodbold-fest farvelægger vi flag fra de forskellige EM-grupper og børnene tegner fodboldtrøjer på kopi-tegninger. Tegningerne bliver hængt op, så børnene kan vise og fortælle om det til deres forældre – og så det ser fedt ud (meget vigtigt!).

En anden fast ting, udover EM-pynt, er ansigtsmaling. Børnene får malet flag – Danmark eller efter eget valg – på kinderne og kan gå rundt og have det sjovt med det, og fortælle om hvilke flag de har fået malet. Udover ansigtsmaling og pynt, som kan hænges op, så er fodboldtrøjer jo også værd at nævne. Det giver en stor fællesskabsfølelse, og noget at tale om for børnene, når alle kommer i fodboldtrøjer.

Et af de ting omkring fodbold-temaet, som helt klart var nemmest for mig at tage til mig er stadion-pølser. Det var/er åbenbart en ting at når man ser fodbold, så skal man have pølser. Jeg siger bare: cool! Vi har maddag en gang om ugen, hvor vi laver mad med børnene, og når der er fodbold-fest-uge, så bliver der lavet pølser med brød. Jeg siger bare: yes!

Storskærm

Vi var rigtig heldige ved sidste EM at en af Danmarks kampe blev spillet cirka klokken 14. Så det fald jo ret heldigt sammen med at der kunne være fodboldfest hele dagen, og da det så var eftermiddag, så kunne man rent faktisk se Danmark i aktion. Det var en kæmpe fest. Og et kæmpe fællesskab, som børnene havde om at de skulle se fodbold sammen, når de nu havde gået hele ugen og glædet sig til at give den gas med fodbold. Ti minutter inde i kampen var børnene dog færdige, og det var kun de voksne som sad og så videre. Men altså. Hvilke ti minutter det var!
Hvis vi ikke er så heldige med kamp-tiderne, så kan man altid finde en kamp på Youtube og sætte på, hvis man vil lave et storskærms-event.

Fodbold aktiviteter…

Det er en masse fodboldting, som ikke er fodbold! For når der er fodbold-fest-uge, så er der selvfølgeligt også travlt ved fodboldbanen, hvor børnene og de voksne hele tiden er i gang med at spille fodbold. Man kunne også tage en tur hen til en rigtig fodboldbane og spille (Og nu er du så kommet til den del af indlægget, hvor jeg byder ind med en original idé!).
Børnene kan også skyde efter dåser eller spande, som er stablet op i en pyramide, tænk de der man kaster bolde efter og skal vælte. Bare med en fodbold.

Det var de idéer til aktiviteter, som du får i denne omgang. Hvis du har nogle gode idéer, som du synes mangler, så skriv til mig på hej@mortenrandrupdyrborg.dk.

Nu vil jeg overlade dig til historien om John Faxe til EM 1992. Jeg håber du fik nogle idéer. som du kan bruge til at lave en fodbold-fest i din børnehave. Lad mig endeligt høre, hvad du fik ud af det. Og nu: John der blev ved med at prøve

John der blev ved med at prøve

I juni måned for 31 år siden, skulle det danske fodboldlandshold til at samles. Der skulle nemlig afholdes EM (Europa Mesterskab) i fodbold ovre i Sverige. Det danske hold som skulle med var langt fra favoritter. De havde egentlig troet at de skulle på ferie, men havde fået lov til at være med fordi et andet hold måtte trække sig. 

En af spillerne på holdet hed John Faxe Jensen. John var ikke en af de helt store stjerner på holdet, men var dog stadig god nok til at spille på det danske landshold. Så lidt god det var han dog alligevel. Men det der var med John det var at han bare ikke kunne skyde på mål… afleveringer og driblinger, det havde han godt styr på, men lige skuddet, det drillede ham altså.  

Nåh, turneringen gik i gang og i de første to kampe spillede Danmark rigtig dårligt. John Faxe fik flere gange bolden i nogle gode positioner, men skød bolden langt forbi mål hver gang. Han blev mere og mere irriteret på sig selv. Efter de to første kampe så det skidt ud for Danmark. De havde spillet uafgjort mod England og tabt til Sverige. De skulle nu vinde over Frankrig for at gå videre til semifinalen. Til sidst i kampen, da den stod 1-1 får John Faxe en stor mulighed for at score foran mål. Men endnu engang rammer han bolden skidt på foden og den flyver langt over mål. Heldigvis scorer Johns holdkammerat Lars til 2-1 sent i kampen, så Danmark vandt og gik videre til semifinalen.

John Faxe historien, som en bordfortælling.

Ved aftensmåltidet på spillernes hotel var stemningen derfor høj og alle var i godt humør. Alle spillerne sad og lavede lidt fis og ballade. “‘”Hvis nu målet var lige så højt som Rundetårn, så ville John stadig ramme over” grinede de alle sammen. “Om så han stod 1 meter fra målet ville den ryge ved siden af” blev der sagt, og alle grinede højt og slog sig på låret af grin. Selv John var med på den og grinte af de ting der blev sagt. Men indeni kunne han godt mærke at de ting der blev sagt gjorde ham en smule ked af det.

Efter maden gik John en lille tur ude ved hotellets swimmingpool, hvor han satte sig og kiggede ned i vandet. Pludselig var der en, der satte sig ved siden af ham. Det var holdets kaptajn Lars Olsen. En holdkaptajn kalder man også for anfører. Det er sådan en som er god til at snakke med sine holdkammerater og hjælpe dem på banen. En slags leder for holdet ligesom at vi i børnehaven har ugens hjælper i grupperne. Kaptajnen bliver valgt af træneren sammen med resten af spillerne og er god til at fører an og vise hvordan man gør og sådan. Lars han spurgte: “Hej John, er du ok?

Ja” svarede John “jeg ville bare ønske at jeg kunne ramme bolden i mål. jeg prøver og prøver, men jeg kan bare ikke“. Lars så lidt ned i vandet, så kiggede han på John igen. “Hør her John. Du er en fantastisk fodboldspiller, du må ikke være så hård ved dig selv. Du skal bare blive ved med at prøve og prøve, så pludselig skal den nok gå ind på et tidspunkt.” Lars ord gjorde John glad. Han smilte og takkede. Den aften lå John i sin seng og tænkte. Jeg skal vise dem alle sammen skal jeg. 

Danmark vandt med slid og slæb en hård kamp imod Holland i semifinalen og var nu klar til finalen mod Tyskland.

Holdkaptajn Lars Olsens ord havde givet John en ny tro på tingene. Da nationalsangene var blevet spillet og alle spillerne gik til deres positioner på banen, gik John og sagde til sig selv. “Jeg er en god fodboldspiller og når jeg får bolden i dag, så bliver jeg ved. jeg skal blive ved med at prøve!”. Kampen blev fløjtet i gang og den foregik i et hæsblæsende tempo med chancer i begge ender. Men pludselig efter 18 min skete der noget. Angriberen Flemming Povlsen fik tacklet bolden ude i siden og løb af sted med den ned mod baglinjen. Med en hård aflevering tilbage i banen fandt han John, der lige nåede at tænke. “Det kan godt være jeg har prøvet så mange gange, men jeg må og skal blive ved indtil det lykkedes” og ligesom den tanke havde gået igennem hans hoved, så ramte han bolden med foden og bolden den susede i en lige linje igennem luften. Forbi de tyske forsvarsspillere og forbi den tyske målmand og lige inde i nettet. John havde scoret. 1-0 til Danmark. Alle hans holdkammerater der før havde lavet lidt sjov med ham kom løbende hen til ham i vild jubel og krammede ham. “Du gjorde det John” råbte de og lykønskede ham. Danmark endte med at vinde kampen 2-0 og var dermed Europamestre for første og eneste gang nogensinde. John løftede pokalen sammen med resten af sine holdkammerater og var helt igennem lykkelig.

Derfor var det godt at John blev ved og ved med at prøve, fordi selv hvis man fejler 10 gange, så kan det være det lykkedes den 11 gang.

Historien er skrevet af min dygtige kollega Albert Balzer Ott. Så et lille shoutout er på sin plads – og en stor tak til han har givet mig lov til at dele den her.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min velkomstmail med min tjekliste over fem lege, som børnene vil elske dig for at sætte i gang.

* indicates required
Inspiration: Fodbold-feber i børnehaven [opvarmning til EM]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *