Det er ved at blive forår, blomsterne titter frem og de små dyr rundt omkring i haverne og i skovbunden begynder at pible frem. Det er et perfekt tidspunkt til at begynde at rette sin egen og børnenes opmærksomhed på krible-krable dyr. Vi har allerede gravet de første 30 regnorme op og samtidig fundet et par tusindben. Det gode ved krible-krable er at det er nemt at gå til. Man kan finde massere af krible-krable dyr så snart man går udenfor en dør, og i nogle tilfælde er der endda dyr at finde indenfor… (Det kan man jo så mene om, hvad man vil…). Her kommer 5 aktiviteter til krible-krable dyr, som jeg håber du kan bruge som inspiration.
1. Bestemmelse af dyr
Aka, hvad pokker er det for et dyr, som jeg har fundet?! Det er et af de spørgsmål, som børnene oftest stiller, når man udforsker og undersøger krible-krable dyrene. Der findes mere end 40.000 arter af dyr og planter i Danmark, så man kan godt glemme at lære dem udenad. Så hvordan finder man ud af det?
En måde, som man kan forsøge at bestemme hvilket dyr det er, er ved at tælle antallet af ben. F.eks. har insekter seks ben, og edderkopper har otte ben. “Ja, ja, Morten, men hvad så med et tusindben, det er jo et insekt og det har tusind ben!?“. Interessant nok, nej. Et tusindben er et leddyr i en anden klasse end insekter… Okay, jeg var nødt til lige at Google lidt for at finde det svar, hvilket leder mig videre til min næste pointe:
Anskaf dig et bestemmelsesdug, så bliver det pludseligt visuelt for børnene at finde det dyr på dugen, som de har fundet rigtigt. Der findes endda nogle, som er inddelt efter antal af ben, hvis du vil følge denne ovennævnte metode. Du kan se nogle fede bestemmelsesduge på Linå’s hjemmeside her.
Der findes også en app, som hedder iNaturalist, som kan identificere de planter og dyr, som man viser mobilens kamera. En af mine kollegaer har talt varmt om den, men jeg har ikke personligt prøvet den. Ellers kan du gå helt old-school og medbringe “Hvad finder jeg i skoven?” bøgerne, dem kan børnene også sidde og fordybe sig i.
Jeg oplever at børnene opnår en eller anden tilfredsstillelse – og forståelse – når man på den ene eller anden måde formår at kunne fortælle navnet på krible-krable dyret. Så kan de lige fortælle vennerne, hvilket dyr de har fundet – eller begejstret fortælle det til mor eller far, når de bliver hentet.
2. Udstyr
Okay, jeg nævnte lige i indledningen at det gode ved krible-krable var at man ikke skulle have en masse udstyr. Men lad os bare lige opridse, hvad vi rent faktisk skal bruge: noget til at bestemme hvilke dyr vi ser, noget at have dyrene i og så er resten lir.
Jævnfør punkt 1 skal du bruge en eller anden måde at bestemme hvilke dyr I finder: Bøger, bestemmelsesduge eller en app på en tablet.
Derudover skal du bruge noget til at have dyrene i. I en snæver vending kan en spand eller andet sandlegetøj bruges, hvis der lige kravler en eller anden stor bille forbi på legepladsen. Men hvis det er noget, som I vil have som en pædagogisk aktivitet, vil jeg anbefale at I anskaffer nogle bestemmelsesbakker. Det er sådan nogle hvide bakker, hvor krible-krable dyrene kan komme op i, og så kan man undersøge dem imens de kravler rundt. Dyreglas kan også være super sjove for børnene. De findes i forskellige varianter, men grundlæggende er der tale om et glas, hvor der er et forstørrelsesglas på. Det giver børnene mulighed for at undersøge dyrene nærmere.
Krible-krable-deluxe
Sidste punkt i krible krable udstyr:luksus-ting. Det kan f.eks. være insekt-sugere, som er et insektglas med to slanger. Den ene er til at suge i, og den anden er til at sætte hen til krible krable dyret. Så suger man og dyret kommer ind i glasset. Børnene synes det er sjovt, måske fordi man kan være lidt nervøs for om man suger det ind i munden? Nååh ja, og husk at de skal suge i det rigtige rør. Det kan også være en insektvæddeløbsdug. En dug i hård plast, med to cirkler på. En cirkel til at putte dyrene ind i, og så en målcirkel. Placer dyrene i midten og gæt på, hvem der først kommer over målstregen. Et super sjovt indslag for børnene.
Der findes garanteret også en masse andet grej, som vil kunne bruges i jagten på krible-krable dyr, men altså, understående billede viser, at less-nogle-gange-is-more:

3. Krible-krable-bingo
Indspireret af konceptet Naturbingo, som blev ret stort under corona-nedlukningen, så kan et krible-krable bingo fange børnenes interesse for de små dyr. Måden, som man gør det på er at man laver en krible-krable-bingoplade ved at tage nogle billeder af de dyr, som man vil have børnene til at finde. Det er også en god idé at laminere det, når det skal med på tur.
Børnene spiller så bingo ved – enten alene eller i hold – at skulle finde de ting, som er på pladen og lægge dem i hver sin beholder (bestemmelsesbakke eller spand). Til sidst tjekker man, om tingene på pladen er blevet fundet, og taler om hvorfor nogle af tingene evt. ikke blev fundet. Det kan have noget med miljøet, vejret, årstiden eller noget helt andet at gøre.
Det er sådan en aktivitet, som kan bruges til at skabe noget sammenhæng mellem forskellige ture, hvis man tager billeder af de dyr børnene finder på den ene tur, og så vender tilbage og spiller bingo efterfølgende. Det er en af de tilgange, som jeg oplever giver super god mening. Skabe erfaringer, og så besøge dem igen og bygge videre på det. Det giver i hvert fald rigtig god mening for mig.
4. Insektfælder
Insektfælder er endnu en sjov måde, at skabe noget kontinuitet og lidt længere tidsperspektiv i arbejdet med krible.krable-dyr. Fælderne skal nemlig stå et døgns tid inden der er gevinst. Du lave en meget simpel fælde ved at grave en spand ned, så den er i niveau med jorden. Så vil der højst sandsynligt falde nogle biller, bænkebidere eller andre uheldige smådyr ned i, som I som kan studere, når fælden tømmes. Man kan måske endda lægge lidt lokkemad ned i spanden, f.eks. nogle frugtstykker eller lignende for at tiltrække flere dyr. Husk at lægge en slags tag hen over jeres fælde, så krible-krable dyrene ikke drukner, hvis det bliver regnvejr.
Man kan også lave kartoffelfælder ved at skære en bagekartoffel over på midten og udhule begge halvdele. Når de er udhulet, skal man skære nogle huller i kanterne, som fungerer som indgange. Til sidst sættes de halve kartofler sammen ved at stikke nogle grillspyd-pinde igennem dem og på den måde sætte dem sammen. Kartoffelfælderne skal, ligesom spande-fælden, sættes så de flugter med jorden. De fugtige kartoffelhuler tiltrækker forskellige insekter og snegle, som man kan undersøge, når fælderne tømmes. De her fælder kan godt stå et stykke tid, uden at man skal bekymre sig om om de små dyr drukner eller dør af sult, for de kan selv kravle ud igen, når de har fået nok. Så man er mere moralsk sikret med denne model 😉
5. Byg dit eget regnorme-terrarium
Jeg har stjålet denne idé fra Skolen i Skovens hjemmeside, hvor der også er mange andre ideér at blive inspireret af. Du bygger et terrarium ved at putte adskillige lag af sand og jord i et glas, eksempelvis et syltetøjsglas. Når du har fyldt glasset cirka halvvejs op, så putter du 5-10 regnorme i glasset og fylder de sidste lag i. Husk at give dem lidt vand, så der er lidt fugtig jord til dem. Til sidst putter du noget revet æble eller gulerod og lidt visne blade på toppen.
Glasset skal stå et mørkt sted, eller alternativt med et tæppe over. Når det står sådan, vil regnormene tro, at de er under jorden, og de vil grave gange rundt omkring ved glassets kanter, og efter et par dage, kan I kigge og set hvad der er sket med de ellers så fine sand- og jordlag. Super sjovt projekt at lave, især hvis der er nogle af børnene, som er optaget af at finde regnorme.
Jeg har selv bygget et med min søn, Oliver, som lige nu synes at regnorme er det fedeste i verden at finde. Klar anbefaling herfra.
6. Videre læsning om Krible-krable dyr
Der er utroligt meget materiale at arbejde med omkring disse små dyr. Jeg er selv blevet ret inspireret af bl.a. Sebastian Klein og Anders Kofods bog “Naturen Kalder”, som indeholder rigtig mange gode natur-relaterede projekter. Herunder Krible-krable-projekter som insekthotel. Jeg vil også lige afslutningsvis dele et par links, hvor du kan blive inspireret:
-På dette link, til Center for Børn og Natur, kan du blive klogere på insektfælder i en lille kort video.
-Grønne Spirers hjemmeside er også fyldt med inspiration til lege, aktiviteter og projekter med naturen som omdrejningspunkt, også en masse krible-krable.
-Ramasjang programmet MirkoMakkerne er et børneprogram, som handler om smådyr, og ville også kunne bruges til at vise børnene om dyrene.
Krible-krable er ikke min allerstærkeste side – og jeg vil da godt indrømme, at børnene nogle gange er sejere til at samle dyrene op end mig… Så hvis du sidder med nogle konkrete aktiviteter eller gode links til inspiration, så send mig gerne en mail på: hej@mortenrandrupdyrborg.dk.
Er du interesseret i at arbejde med historiefortælling og samling, som en måde at arbejde med børnefællesskaber? Så læs mere og tilmeld dig mit onlinekursus om rundkreds her.
Vil gerne modtage nyhed brev fra dig med i ideer til arbejde sammen med alle min børn i børnegruppe
Elsker at værre i skoven med mine børnehave børn ,hvor vi kikker efter krible krable dyr