Det er efterår, og selvom kulden ikke helt har indfundet sig, er det nok en meget god idé at forberede sig. Winter is coming… Kulden er på vej, og dette skift i vejret kan hurtigt medføre frysende børn med kolde fingre, som uafbrudt spørger “hvornår skal vi ind?“. Derfor har jeg her fundet en stak aktiviteter frem, som kan bruges til at holde varmen på legepladsen – både for børn og voksne.
Kort om rammelege: Rammelege eller regellege, er lege, som er karakteriseret ved at de følger en meget fast form. Der indgår strukturerende elementer, i form af handlinger, remser eller roller. Dette gør, at børnene også selv kan begynde at lege disse lege, når de lige har lært, hvordan man skal gøre. På den måde kan der også skabes et fælles legerepertoire hos børnegruppen. Derfor er det også vigtig, at forklare reglerne tydeligt og mange gange, så børnene har god mulighed for at lære hvad man skal gøre.
Ikke mere introduktion, her kommer de 7 rammelege.
1. Løve, løve, hvad er klokken?
Legen leges ved at børnene står på en række og kigger mod løven, som står et stykke væk fra de andre. Børnene spørger: “løve, løve, hvad er klokken?” Og løven svarer, “den er syv“. Børnene går syv skridt, og spørger så igen. Dette gentages indtil børnene er tæt på løven. Når børnene så spørger, hvad klokken er, svarer løven med “spisetid!” og fanger et af de andre børn. Dette barn er løven i næste omgang.
Legen kan udbygges lidt, ved at introducere ‘dyreskridt‘ til løvens svar. Dvs., når løven svarer, siger den “fem flagermuseskridt”, og børnene flyver så som flagermus de fem skridt.
2. Emil fra Lønneberg.
En videreudviklet fangelege. Fangeren eller den voksne er Emils far, mens børnene er Emil. I starten af legen aftales det, hvor helle – værkstedet – er. Legen starter med at alle går rundt blandt hinanden, og efter et stykke tid råber fangeren “Emiiiiiiiiil!“, og så skal Emil skynde sig hen i værkstedet, mens faren skal forsøge at fange så mange som muligt, inden de når hen i værkstedet.
3. Alle mine kyllinger kom hjem
Denne leg involverer tre roller: kyllinger, hønemor og rævene – og de første par gange en voksen, som styrer slagets gang. Kyllingerne og hønemor står overfor hinanden med et godt stykke imellem sig, et sted ca. midtvejs har ræven sin hule. Legen har en remse, som starter hver runde af legen:
Hønemor: alle mine kyllinger, kom hjem.
Kyllinger: vi tør ikke…
Hønemor: hvorfor ikke?
Kyllinger: fordi ræven spiser vores knogler og drikker vores blod.
Hønemor: kom alligevel!
Og så skal kyllingerne løbe hen til hønemor, hvor de har helle. Ræven skal fange dem inden, og de kyllinger, som bliver fanget, bliver også til ræve i næste runde. Til sidst er der kun én eller meget få kyllinger imod en horde af ræve, og det er sjovt – man kan godt huske det selv fra den slags lege i skolen eller børnehaven, der når man er den sidste tilbage imod overmagten.
4. Gemmeleg og omvendt gemmeleg
Gemmeleg er en no-brainer, som alligevel er super sjov. Omvendt gemmeleg er ligesom gemmeleg, bare… omvendt. I stedet for én, som skal finde, er der én, som gemmer sig. Alle de andre skal finde ham/hende. Når man finder den, som har gemt sig, skal man gemme sig sammen med den. Legen slutter, når alle har fundet og gemt sig sammen med ‘gemmeren’. Eller, hvis man er god til at gemme sig, slutter legen, når børnene opgiver jagten og går over i sandkassen… Legen fordre, at børnene skal tænke lidt kreativt med gemmesteder, da der skal være plads til at alle de andre, som er med i legen, også skal kunne gemme sig der.
5. Kaptajnen kommer!
Velkommen ombord, når kaptajnen kommer, skal man gøre honnør! I denne kommando-leg, er der én som styrer legen, og de andre følger med og gør, handlingerne, som kobler sig til kommandoen:
- “Kaptajnen kommer!” – alle gør honnør.
- “Bommen kommer” – alle dukker sig.
- “Op i masterne!” – alle kravler op i masterne (gør, som om du kravler på en stige)
- “Pas på tønderne!” – alle hopper, som for at undgå tønder, som ruller over dækket.
- “Find på noget!” – mulighederne er mange for at flette forskellig slags bevægelse ind i legen. Og det er nemt at finde på flere ting til legen, måske har børnene endda nogle gode ideer?
Jeg synes, at det er sjovt, at have en op-ned-dynamik. Altså noget, hvor man skal bevæge sig op (“op i masterne!”) og bagefter hurtigt skal gå ned (“bommen kommer”). Det er sjovt at have nogle modsatte ting i spil, tænk evt. det ind, hvis du vælger denne leg.
6. Trolden i skoven.
Med de to sidste rammelege er vi kommet til Troldeland. Trolden i skoven er lidt en fortsættelse på Kaptajnen kommer!. Den voksne er trold, og styrer således slagets gang. Børnene står i en cirkel rundt om trolden. Den voksne siger så: “jeg spiser alle børn, som ikke hopper!” og så skal børnene skynde sig, at hoppe inden den voksne kan nå at få fat i dem. Hvis trolden fanger nogle, går de til siden og venter, til alle er blevet spist.
I denne leg kan man også arbejde med nogle modsætninger. Eksempelvis “jeg spiser alle børn, som ikke hopper!” efterfulgt af “jeg spiser alle børn, som ikke står helt stille!“. De der modsatrettede skift giver en rigtig god dynamik i legen, når børnene skal veksle mellem forskellige intensitetsniveauer.
7. Ståtrold.
En klassiker af en leg. Men stadig ganske underholdende. En eller flere børn er fangere, og når man bliver fanget skal man stille sig, med armene ude og benene spredt. Man bliver befriet, når en anden kravler gennem ens ben. Dét, som jeg tænker er fedt ved denne leg, er at børnene hjælper hinanden i legen. Og den giver mulighed for, at barnet kan hjælpe – og derved tage kontakt til – nogen, som det ellers ikke ville turde tage kontakt (eller ikke ville tage kontakt til af den ene eller den anden grund).
Det var de 7 rammelege til at holde varmen med. Hvis du vil læse om mine andre forslag til efterårsaktiviteter, så klik her. Derudover er du velkommen til at tilmelde dig mit nyhedsbrev nedenfor:
Pingback:5 måder at bruge en fortælling som et 'mini-tema' -
God jul til dig også og tillykke med kommende baby til jer 🙂
Tak for inspiration . Vi er ude det meste af tiden, så det er skønt med nye ideer. Løve løve, har været en stor succes og ståtrold havde jeg helt glemt, men den er vakt til live med stor glæde. De ældste børn leger dem selv nu, og de yngre følger jo med, det er skønt at se. Så tak for indspark, i en tid hvor vi føler det pædagogiske arbejde er blevet lige en tand udfordret af håndvask, sprit, afstand, omstillings parathed i stor stil. Glæder mig til at se hvad nyt du finder på. Jeg er stor fan af dialogisk læsning 👍🏻.
Glædelig jul og godt nytår 🎄
Hilsen lissy
Pingback:3 måder at facilitere lege på - LegePortalen
Pingback:Krea-aktiviteter: Fra nybegynder til... begynder. - LegePortalen
Pingback:3 måder at facilitere lege på - MortenRandrupDyrborg.dk
Pingback:Krea-aktiviteter: Fra nybegynder til... begynder. - MortenRandrupDyrborg.dk
Pingback:Efterårshistorie og efterårsaktiviteter - MortenRandrupDyrborg.dk
Pingback:X ideer til pædagogiske aktiviteter - MortenRandrupDyrborg.dk
Pingback:5 måder at bruge en fortælling som et 'mini-tema' -